همیار مشاور

زندگی

او در آذر ۱۳۰۹، در قم متولد شد. تحصیلات ابتدایی را در مدرسه‌های باقریه و سنایی به پایان رساند. در سال ۱۳۲۵ به تحصیل علوم اسلامی پرداخت و در سال ۱۳۳۰ سطح را به پایان رساند و در درس خارج حضرت آیت الله روح‌الله خمینی و  آیت الله حسین طباطبائی بروجردی حضور یافت.

سید مصطفی علاوه بر اجتهاد در فقه و اصول، در علوم معقول و منقول نیز مهارت داشت. او دو فرزند داشت که حاصل ازدواجش با دختر آیت‌الله شیخ مرتضی حائری یزدی  فرزند آیت‌الله حاج شیخ عبدالکریم حائری موسس حوزه علمیه قم بود. فرزند دختر، سیده مریم نام داشت که پزشک شد و چندی در امارات متحده عربی (دوبی) و اکنون در سوئیس زندگی می‌کند و فرزند پسر، سید حسین خمینی است که طلبه و روحانی شد و در سال‌های اول انقلاب اسلامی وارد عرصه سیاست شد

 

فعالیت‌های سیاسی

از همان روزهای نخستین فعالیت‌های سیاسی امام خمینی بر ضد حکومت پهلوی، در کنار او به فعالیت سیاسی پرداخت و  در پیشبرد حرکت اسلامی نقش بسزایی داشت. امام در روز ۴ آبان ۱۳۴۳ علیه لایحه کاپیتولاسیون و انقلاب سفید دولت وقت ایران سخنرانی کرد. در ۱۳ آبان همان سال ایشان شبانه دستگیر و به ترکیه تبعید شد.

پس از این ماجراها، نیروهای امنیتی ایران، مصطفی خمینی را دستگیر و سپس به ترکیه و عراق تبعید کردند. سید مصطفی خمینی، در نجف به مبارزه بر ضد حکومت پهلوی پرداخت و بر ادعای مرکز اسناد انقلاب اسلامی، مشاور برجسته‌ای برای آیت الله خمینی بود.


ساواک که از سابقه مبارزاتی مصطفی خبر داشت در ۱۵ خرداد ۱۳۴۲ دستور جلب اورا به شهربانی قم صادر کرد. ماموران زمانی که مصطفی در خانه آیت‌الله مرعشی نجفی مشغول صحبت با ایشان بود، به آن جا یورش بردند و او را دستگیر کردند و مدت ۵۷ روز در زندان قزل قلعه و در سلول انفرادی زندانی کردند.

در ۸ دی ۱۳۴۳ او را از زندان آزاد کرده و در ۱۳ دی که تنها ۵ روز از آزادی اش می‌گذشت به دنبال استقبال چشمگیر مردم، ماموران حکومتی به خانه او در قم حمله کردند و بار دیگر مصطفی را دستگیر و به تهران اعزام می‌کنند.

سید مصطفی یک سال در شهر بورسای ترکیه به حالت تبعید ماند اما باز سعی در بازگشت به ایران کرد و با رئیس سازمان امنیت بورسا در این زمینه اقدام به گفتگو کرد تا در مورد بازگشتش به ایران با نعمت‌الله نصیری  گفتگو کند. نصیری شرط حضور سید مصطفی را ماندن در خانه‌ای روستایی و عدم ارتباط با انقلابیون اعلام کرد که با عدم موافقت مصطفی، وی به همراه امام در تبعید ماند.

تبعید به عراق 

در ۱۳ مهر ۱۳۴۴ امام و سید مصطفی از ترکیه به عراق برده شدند و در ۲۳ مهر در نجف ساکن شده و بحث را آغاز کردند و مصطفی علاوه بر حضور در درس امام، شروع به تدریس کرد.

سید مصطفی در عراق نیز از مبارزه دست نکشید و به دنبال اوج گیری نهضت رهایی بخش فلسطین، تلاش کرد که روحانیون خارج از کشور به پایگاه‌های فلسطین بروند و در آن جا دوره ببینند، وی حتی خود تحت آموزش‌های نظامی قرار گرفت. فعالیت‌های او سبب شد که در ۲۱ خرداد ۱۳۴۸ رئیس جمهور وقت عراق، حسن البکر، او را تهدید به برخورد کرد.

پایان زندگی

سید مصطفی خمینی در ۱ آبان ۱۳۵۶  در ۴۷ سالگی درگذشت. او از آغاز فعالیت‌های سیاسی همواره مورد تهدید نیروهای امنیتی قرار داشت و با توجه به تلاش گسترده او در نهضت امام خمینی در ایران و عراق، از سوی مقامات ایرانی و عراقی شدیداً مورد تهدید قرار داشت، به همین دلیل هنگام انتشار درگذشت او، برای بسیاری از انقلابیون قابل قبول نبود که فوت وی به صورت طبیعی اتفاق افتاده باشد، علاوه بر اینکه تا آن زمان نشانی از بیماری جدی در او دیده نمی‌شد.

بعد از مرگش امام در پیامی کوتاه چنین نوشتند:

 

انا لله و انا الیه راجعون

در روز یکشنبه نهم ذی القعده الحرام ۱۳۹۷ مصطفی خمینی، نور بصرم و مهجه قلبم دار فانی را وداع کرد و به جوار رحمت حق تعالی رهسپار شد
اللهم ارحمه واغفر له واسکنه الجنه بحق اولیائک الطاهرین علیهم الصلوه والسلام.

 

نماز را آیت الله سید ابوالقاسم خوئی برای مصطفی خمینی اقامه کرد و پس از تشییع، وی را در حرمحضرت امیر المومنین علی (ع) و در کنار قبر آیت الله محمد حسین اصفهانی کمپانی دفن کردند.
 

 

سید مصطفی خمینی

شناسنامه

نام کامل

سید مصطفی خمینی

زادروز

آذر ۱۳۰۹

زادگاه

قم، ایران

تاریخ درگذشت

۱ آبان ۱۳۵۶

محل درگذشت

نجف، عراق

آرامگاه

نجف اشرف

نام همسر

معصومه حائری یزدی

فرزندان

سید حسین خمینی
سیده مریم خمینی

دین

اسلام

مذهب

شیعه

 

 

منبع: ویکی پدیا  

توسط پوریا مهاجری سر گروه 

 



           
پنج شنبه 29 دی 1390برچسب:, :: 21:27
پوریا مهاجری (مسئول وبلاگ)

 

1-پیش مرور(توجّه به تصاویر و...)

2-سؤالی کردن(طرح کردن سؤال ازمتن درس)

3-خواندن روزنامه وار(خواندن بدون دقت)

4-تفکردرخواندن(با دقت خواندن)

5-ازحفظ گفتن(حفظ کردن مطالب مهم)

6-مرورکلی(مرور دوباره این مطالب)

 

 

توسط محمد حسین نجفی کلاس 1/4



درباره وبلاگ


به وبلاگ ما خوش آمدید
آخرین مطالب
پيوندها

تبادل لینک هوشمند
و آدرس nimckat.LXB.ir







ورود اعضا:

<-PollName->

<-PollItems->